Väsen med Triakel

Väsen är tillbaks som värdar för serien folk & visa på Reginateatern och med nya fantastiska musik och personmöten tillsammans med höstens gäster. Gruppen Väsen har spelat över 30 år tillsammans och har etablerat sig internationellt, inte minst i USA. De arbetar nyskapande med folkmusiken, men äger också berättelser och kunskap om traditionen. Fantastiska musikkvällar vid fyra tillfällen under hösten.

Triakel består av Emma Härdelin, sång/fiol, Kjell-Erik Eriksson, fiol och Janne Strömstedt, tramporgel.

Triakel har sitt ursprung i ett nyårslöfte. Efter ett gemensamt firande
infriade Kjell-Erik och Janne sitt avtal om att uppträda tillsammans med tramporgel och fiol i december 1994. Resultatet blev lyckat och en fortsättning angelägen. Duon förstärktes 1995 av Emma Härdelin på sång och gruppen var därmed komplett. Sedan dess har bandet turnerat land och rike runt och spelat sin musik i ett tjugotal länder. Mest i Europa men också i Japan, Egypten och vid ett flertal tillfällen såväl i USA som Canada.

Triakel spelar visor. Allt ifrån gamla revynummer till psalmer får plats i gruppens repertoar. Ofta har visorna sitt ursprung i Jämtland eller
Hälsingland som är medlemmarnas hemtrakter. Musiken är lågmäld men laddad och arrangemangen byggs kring Emmas sång som utgör kärnan i ljudbilden. Ett uttryck för medlemmarnas längtan till det akustiska, intima och enkla där samspelet och berättandet är bärande.

Triakel har förutom en CD-singel tillsammans med Benny Andersson spelat in sju egna CD-skivor. Den första släpptes 1998 och den senaste 2019. Gemensamt för samtliga är att de fått ett varmt mottagande av såväl press som publik. De flesta har även getts ut på licens i Tyskland, USA och Japan samt distribuerats i bl.a. England, Ryssland, Holland, Portugal, Slovenien och Sydafrika. Triakels senaste album, Händelser i Nord (2019), består av Norrländska skillingtryck, visor som är skrivna kring verkliga händelser. Det är berättelser om Jämtländska olyckor, mord i Härjedalen, knivgäng i Hälsingland, postrån i Norrbotten, livsöden i Lappland och en hyllning till Hammerdal.

Datum

15 dec 2023
Expired!

Tid

19:00
Kategori