Olof Kennemark & Pers Alexander Olsson – Morkarla kyrka

FOLKMUSIK VID HELGSMÅL

FOLKMUSIK VID HELGSMÅL

Olof Kennemark & Pers Alexander Olsson, två unga spelmän med stark förankring i den svenska spelmansmusiken. Nu aktuella med sin första skiva ”Som förr”! 

“Det var sommar, det var stämvecka. Jag gick fram och frågade: ska vi spela? Sedan spelade vi i timmar.”

När Alexander och Olof träffades och för första gången och tog en låt ihop var det uppenbart, både för dom själva och de som fanns i närheten, att det var starten på ett samspel som skulle vara länge. . De träffades sommaren 2015 mitt under stämveckan i Rättvik vid långbryggan alldeles intill Siljan. De spelade ihop åtskilliga gånger under veckan, på Bingsjöstämman, i Boda och sen har det bara fortsatt.

I Pers-släkten från Östbjörka i Rättvik har fyra generationer far och son följt i varandras spår som fiolspelare. Pers Hans Olsson (1942 – 2020), som var den tredje i släktledet, har med sitt stilbildande spel kommit att bli en av vårt lands främsta traditionsbärande spelmän. Alexander är den fjärde spelmannen i släktledet och är född 1993. Han har traditionen efter Pers Hans från det han började spela fiol, med låtar efter farfar Pers Erik och farfars far Pers Olle (1865-1947) – fyra generationers obruten spelmansrepertoar inom en och samma spelmansfamilj! 

Olof Kennemark är född 1994 och uppvuxen i Göteborg och senare Sandhem, Västergötland. Olofs pappa Hans Kennemark, född 1965 i Sandhem, är en svensk fiolspelman, trubadur och kompositör, som blev riksspelman 1985 på låtar från Västergötland. Hans tog tidigt intryck av Pers Hans spel. Intresset för uttrycket i Pers Hans spel är även något han fört vidare till Olof som gjorde sitt Examensarbete från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm om Pers Hans. Olof är själv verksam som musiker, pedagog och kompositör och syns i flera olika konstellationer

Datum

15 jul 2023
Expired!

Tid

18:00 - 19:00
Kategori