Oktoberstämman 2023

Äntligen dags igen!

Planeringen av Oktoberstämman den 28/10 2023 pågår för fullt och programmet börjar efter hand ta alltmer fast form.

Klicka här för senaste uppdaterad info och program!

Bilden ovan är från en tidigare Oktoberstämma.

Den som besökt Oktoberstämman på UKK de senaste åren kommer att känna igen sig. 2008 hölls spelmansförbundets årliga Oktoberstämman för första gången i det då nybyggda huset Uppsala Konsert och Kongress. Idag säger vi UKK eller Konserthuset. Det invigdes dock redan i september 2007.

Eftersom vi gjorde avbrott 2020 och 2021 p.g.a. pandemin håller vi i år den 14:e Oktoberstämman i UKK. Den allra första Oktoberstämman anordnade i Härkeberga 1945 samtidigt som vårt spelmansförbund bildades. Årets stämma blir alltså nummer 76 i spelmansförbundets regi. Medarrangörer sedan 2008 är UKK, ESI och V-Dala.

Fullt så omfattande program som förra året blir det inte i år. Då firade vi ett försenat 75-årsjubileum för både förbund och O-stämma. Ett preliminärt schema är utlagt förårets stämma, men av erfarenhet vet vi att programändringar kommer att göras ända fram till stämmodagen den 28 oktober. Vi tar gärna emot synpunkter från besökare, artister och andra medverkande. Mejla dem till sture(at)hogmark.se.

Mycket nyckelharpa och många Upplandslåtar

När det gäller enskilda storspelmän har årets stämma en klar Upplandsprägel med mycket nyckelharpa och många Upplandslåtar. Årets gästspelman är Erika Lindgren Liljenstolpe, som efter sedvanlig intervju ger en konsert tillsammans med sina mesta spelkamrater Robert Larsson och Örjan Englund. De spelar mest låtar efter kända uppländska spelmän.

Annika Ekstav och Anders Mattsson är tillsammans med bröderna Pär och Torbjörn Näsbom ytterligare fyra välkända spelmansprofiler med rötter i Norduppland. Pär spelar fiol, de andra tre nyckelharpa. Bland låtarna som vi kommer att få lyssna på finns flera mästerstycken av våra legendariska nyckelharpister Byss-Kalle och Eric Sahlström

Trion Ahlberg/Ek/Roswall från Medelpad (Emma Ahlberg fiol, Daniel Ek gitarr, Niklas Roswall nyckelharpa) har framträtt tidigare på Oktoberstämman men gör nu ett återbesök. Med sig har de sångerskan Ulrika Bodén. Konserten på UKK blir ett avstamp för deras Tysklandsturné.

Dansspelningar

Ett tiotal av sveriges bästa spelmanslag är inbjudna för att spela till dans. I år kommer bland andra Svärdsjö spelmanslag samt det nystartade Roslagens Spelmanslag. Även Låtstugan från Hälsingland, ett lag som leds av Görgen Antonsson. Han håller dessutom kurs i hälsingelåtar.

ULV och andra ungdomsgrupper

I år kommer vi också att ha våra uppländska ungdomsgrupper ULV och Tierps låtverkstad med i programmet, men framförallt besöker oss ungdomsgrupper från Västernorrland, Hälsingland och Dalarna. Här finns musik och dansaktiviteter för alla åldrar, även mycket små barn i BUS. Sedan första stämman på UKK har vi också dans till enskilda spelmän eller små grupper, en aktivitet som vi kallar Lyhörd dans.

V-Dala, universitetets eget spelmanslag framträder ger en konsert tillsammans med V-Dalakören och den nya gruppen Skrömta. Tvesôvla är en annan rykande färsk grupp som oblygt tar för sig av den nordiska folkmusiken.

Arméns musikkår

Ett verkligt udda inslag på årets stämma blir – hör och häpna – Arméns Musikkår. Det kan tyckas långsökt, men denna jätteorkester innehåller även spelmän och kommer att i konserthusets Stora Sal spela Upplandslåtar och andra låtar med anknytning till äldre tiders soldatmusiker, som också ofta var spelmän. Dirigent och låtarrangör är Karl-Johan Ankarblom, ledare för Folk-All-In-Band.

Byggutställningen

Ingen musik utan instrument – traditionsenligt ordnar vi en stor utställning där instrumentbyggare ställer ut sina nyckelharpor, fioler, spelpipor och andra musikinstrument.

En synnerligen varierad kompott! Under hela dagen och hela kvällen kommer konserthuset att ljuda av buskspel i alla utrymmen på alla våningsplan.

Uppsala/Stockholm 2023 09 05

/Sture Hogmark & Peo Österholm

Datum

28 okt 2023
Expired!

Tid

Heldag