Kungsängens spelmansstämma 2023

Varmt välkomna på årets spelmansstämma i Kungsängen!
Vi hoppas att så många som möjligt vill komma och förgylla sista söndagen i augusti med spel, dans och sång – för 57:e gången sedan stämman startades.
I vanlig ordning blir det fullspäckat scenprogram, dansbana, fika & grill, och självfallet gott om plats för buskspel i den natursköna omgivning som Kungsängens hembygdsgård utgör.
Vi är i år extra glada över att få välkomna Väsen till stämman! Väsen, Mikael Marin och Olov Johansson, har under 40 års intensivt samspel och turnerande renodlat sitt sound och sin sceniska närvaro till den grad att de i dag är unika i sitt slag. Med sitt lekfulla och fulländade samspel verkar de trotsa fysikens lagar i något som förefaller vara en telepatisk kommunikation. Missa inte!
På scen ser vi även Spelvilda, Kollijox, Järfälla spelmän, Anders Hägg, Stråkdrag, Kungsängens kammarorkester, Martin “Macken” Olsson & Elisabet Mei Ryd, med flera.
Vill du medverka i scenprogrammet? Kontakta Elisabet Ryd på elisabet.ryd@gmail.com.
 
Till minne av Ingela Ryd
I år är det ett speciellt år. Kungsängens folkdansgilles spelledare sedan många år, och även ordförande 2023, gick hastigt och oväntat bort i februari. Ingelas engagemang och kärlek till folkmusiken har hållit stämman levande och gjort den till en självklar nod för folkmusik i Uppland. I år kommer vi därför hedra henne på stämman, och vi hoppas att ni vill komma och göra det också. Hon är djupt saknad.
/Elisabet Mei Ryd, spelledare efter Ingela
 
 
Tid: 26/8-27/8
Plats: Hembygdsgården i Kungsängen utanför Stockholm, Kyrkvägen 22, 196 30 Kungsängen. OBS Själva spelmansstämman är på söndag 27/8!
LÖRDAG 26/8
18.00 Folkmusikkonsert “Musik i folkton”, Kungsängens kyrka. Cecilia- och Capella Canticakörerna sjunger under ledning av Alvar Nilsson, Spelvilda spelar och sjunger. Efteråt inbjuds till spontant spel och dans i hembygdsgården. Köket håller öppet med mat och dryck till självkostnadspris.
SÖNDAG 27/8
11.00 Folkmusikmässa “Träd in i dansen” i Kungsängens kyrka. Spelvilda och Kungsängens folkdansgille medverkar.
12.30 Stämman inleds med allspel, spelledare Elisabet Mei Ryd. Allspelslåtar: Spelträffen av Mats Liljeholm (G/Em), Vendelspolskan av Viksta-Lasse (G), A-mollvalsen efter Byss-Kalle (A-moll), Spelmansglädje av Eric Sahlström (B), Skänk en slant åt spelman / Leipzigs krigsmarsch efter Viksta-Lasse (G).
På scen: Väsen (https://vasen.se), Spelvilda, Kollijox, Järfälla spelmän, Stråkdrag, Anders Hägg, Kungsängens kammarorkester, Martin “Macken” Olsson & Elisabet Ryd, m.fl. Uppdateras löpande.
Arrangör: Kungsängens folkdansgille i samarbete med Kungsängen-Västra Ryds församling och Upplands-Bro kommun.
Hitta hit: Kungsängens hembygdsgård, Kyrkvägen 22, 196 30 Kungsängen. Närmsta pendeltågstation: Kungsängens station. Närmsta busshållplats: Kyrkvägen (Upplands-Bro).

Datum

26 - 27 aug 2023
Expired!

Tid

18:00