Konsert: Sofia Hultqvist Kott

Konsert: Sofia Hultqvist Kott – folkmusikstipendiat 2023

Sofia Hultqvist Kott är den första sångaren att motta Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium. Hon tilldelades stipendiet för det sätt på vilket hon berör med både sin unika röst och sitt mogna uttryck, där man anar både tradition och en väg framåt.”

Sofia Hultqvist Kott är en mångsidig musiker, konstnär och kompositör. Under våren 2023 tog hon kandidatexamen i Svensk folkmusik från Kungliga Musikhögskolan. Sofia är verksam som solomusiker och som sångerska i ett flertal konstellationer, däribland folktrion Kalejdoskop. Sedan 2021 är hon också en av medlemmarna i den hyllade folkliga vokalkvartetten Kongero.

Sofia Hultqvist Kott (född 2000) växte upp på Per-Olsgården i Vallbo, en liten fjällby belägen i de jämtländska Vålådalsfjällen. Hemmet var fullt av musik och konst, och Sofia har tidiga minnen av Allan Edwall och Norrlåtar som ekar genom huset från kökets skivspelare. Barndomens toner och kulturskolans resor till midtvinterdansen i Verdal satte sina spår och ledde till vidare studier i folk- och världsmusik på Framnäs Folkhögskola.

Hennes alster tar inspiration från den Jämtländska fjällvärlden och berättar om årstidernas former, hemlängtans tecken och förändringens sorg. Tillsammans med favoriter ur den folkliga vokaltraditionen blir kvällen en hyllning till den miljö som hon håller närmast om hjärtat. Under delar av konserten ackompanjeras hon av Jim Base på elgitarr och Óskar Guðnason på sång och klockspel.

Bror Hjorthföreningens folkmusikstipendium delas ut vartannat år till minne av konstnären Bror Hjorth, som var mycket intresserad, och en stor tillskyndare, av svensk folkmusik. Juryn har bestått av Ditte Andersson, Sonia Sahlström samt Olov Johansson, samtliga verksamma folkmusiker.

Ett litet smakprov finns här:
https://www.youtube.com/watch?v=Ctt6jm6fz-Y

Biljetter köps via Tickster eller i museets reception under öppettid (från 19 aug).
Sittplats: 160 kr.
Bror Hjorthföreningens medlemmar går gratis (med rabattkod för medlemmar).

Datum

01 sep 2023
Expired!

Tid

19:00
Kategori